Bejegyzésértesítő

A bejegyzésértesítőre való feliratkozással elismeri, hogy elolvasta és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatót.

Közelgő események

  1. BMR-LÁT hétvégi alaptanfolyam

    augusztus 8. 09:00 - augusztus 9. 18:30
  2. BMR-LÁT haladó, hétvégi tanfolyam

    október 10. 10:00 - október 11. 18:00

A Belső Megélések Rendszerének Alapjai

 

 

 

A Belső Megélések Rendszerének alapvető nézőpontja:

a KAPCSOLAT

Amikor elkezdtük pontosítani az érzelmek széles skáláját a lelki állapotainkat leíró első táblázat alapján, még az érzelmi és tudati állapotok azonosítása és pontosítása volt az elsődleges feladat, megéléseink alapján. Az első 2,5 év gyakorlatilag ezzel telt el. Azonban folyamatosan feszített belülről az a kérdés, hogy mi az alapvető és meghatározó tényező abban, hogy hogyan élünk, cselekszünk, kommunikálunk különböző élethelyzetekben (érzelmi és tudati hiányban, vagyis félelemben, vagy érzelmi és tudati többletben, boldogan).

A mindennapi konfliktusok és azok megoldásai alapján, egyre erőteljesebben jelent meg az az érzés, hogy a legszélsőségesebb viselkedések és magatartások mögött is egy kapcsolat megszakadása, elszakadása, és ezzel együtt a bizalom megszűnése áll.

Tapasztalataink szerint az életben véletlenek nincsenek. Épp ekkor került kezünkbe George Kohlrieser Túszok a tárgyalóasztalnál című könyve. A szakember rendőrségi pszichiáter az Egyesült Államokban, ahol túsztárgyalóként dolgozik.

Mi az alapvető és meghatározó egy ember életében? Az erre vonatkozó választ egy túsztárgyalónak pontosan tudni kell, különben egy túszhelyzetben, egy éles helyzetben emberek halnak meg. Ha nem tudja egy túsztárgyaló, melyek azok a kulcs mondatok, amik a túszejtő súlyos érzelmi hiányban lévő lelkiállapotát oldani tudják, akkor ott – és ezt szándékosan hangsúlyozom – emberek halnak meg. A könyv csodálatos példákat mutat be, hogy látszólag végletekig elvitt, menthetetlennek tűnő helyzeteket, hogyan tudnak túsztárgyalók megoldani azért, mert tudják mi az, ami alapvetően motivál minket még súlyos érzelmi hiányállapotokban is. Ahhoz azonban, hogy ezt megértsük, vissza kell mennünk a fogantatásig.

A fogantatástól a megszületésig a magzat – a BMR nézőpontja szerint – egy érző, döntően csak érzelmeket megélő, emberi lény. A várandósság teljes ideje alatt, mint magzatok, folyamatos fizikai és érzelmi kapcsolatban vagyunk. Fizikai és lelki kapcsolatban vagyunk anyukánkkal.

Többféle kapcsolattal rendelkezünk, de az érzelmi hiányunk töltésére irányuló kapcsolódási folyamatok mind-mind az alábbi állomásokon haladnak keresztül:

  1. Vágy a kapcsolat megvalósulására annak érdekében, hogy a meglévő érzelmi hiány a kapcsolat létrejöttével betöltésre kerüljön.
  2. Kapcsolatban vagyunk, mely érzelmi szükségleteinket, igényeinket (hosszabb-rövidebb ideig) kielégíti.
  3. A kötelék lazul, vagy a kapcsolat megszakad, veszélyeztetve ezzel az érzelmi hiány további betöltésének lehetőségét.

A fent említett könyvben van egy alapvető mondat, amit tapasztalataink alapján mi is vallunk:

„Soha nem vagyunk tudatában annak, hogy kötelékben vagyunk.”

A kapcsolódás és kötődés élménye annyira alapvető és meghatározó, hogy az érzelmi hiányállapotok megélésének tömege mögött sosem keressük, pedig ez a valódi ok.

Az érzelmi és tudati hiányban, vagyis a félelemben eltöltött érzelmi állapotok viselkedésben, cselekvésben és kommunikációban való megnyilvánulásai sosem az általunk problémának tartott dolgokról szólnak.

A BMR nézőpontját megértő ember alapvető kérdése egy eltávolodó, megszakadó emberi kapcsolatnál:

MI MARADT AZ ÉRZELMI GÁT-FALON TÚL? Mi az a belső, érzelmi megélési lehetőség, ami a kapcsolat megszakadásával a falon túl ragadt?

Mi az, ami az adott helyzetben, azt a belső érzetet kelti önmagamban vagy a másik – velem adott esetben veszekedni készülő és tőlem érzelmileg függő – emberben, hogy elveszett a kapcsolat, és köztünk korlát, elhatároltság, fal, gátlás esetleg harag van?

Az érzelmi megélés, ami a falon túl ragadt lehet pl. valahová tartozás, bizalom, biztonság, szabadság, elfogadás és szeretet, elismerés, megbocsátás, megértés, segítség, vígság, humor, a felszabadult öröm, az alkotás vágya és öröme.

Fontos tisztázni, hogy az érzelmi és tudati hiányállapotok különböző megélései se nem jók, se nem rosszak. A minősítés és ítélkezés az alapvető érzelmi indíttatás tisztázása miatt értelmetlenné válik. A megértés pontjától a kérdés inkább az, hogy hogyan tudjuk a belső, rejtett érzelmi, kapcsolódási, kötődési, megélésbeli hiányt a jelenben, a mindennapokban pótszermentesen helyreállítani attól függően, hogy megtörténik-e vagy sem a kapcsolat megszakadásából eredő veszteség megélés feldolgozása.

Kedves Olvasó, erről a VESZTESÉGEK MEGÉLÉSE című részben írunk.

A honlapunkon szereplő információk, anyagok változatlan tartalommal és formában, a forrás megjelölése vagy arra történő hivatkozás mellett, szabadon felhasználhatók vagy terjeszthetők.

 

 

BMR a facebookon!

Facebook Pagelike Widget

LÁT a facebookon!

Facebook Pagelike Widget