Bejegyzésértesítő

A bejegyzésértesítőre való feliratkozással elismeri, hogy elolvasta és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatót.

Közelgő események

  1. BMR-LÁT hétvégi alaptanfolyam

    június 6. 09:00 - június 7. 18:30
  2. BMR-LÁT haladó, hétvégi tanfolyam

    október 10. 10:00 - október 11. 18:00

Veszteségek megélése – Az elszakadás után

A súlyos sokkélményt, ami megtöri bennünk a lelkesedést, és eloltja a bensőnket fűtő izzást, a bizalmat, elszakadás sávoknak hívjuk. Itt történik meg tartósan vagy véglegesen a kapcsolat/kapcsolatok megszakadása. Érzelmileg elszakadhatunk megéléseket, érzelmeket nyújtó személyektől, közösségtől, tevékenységtől, tárgyaktól és környezettől is. A kapcsolatot fenntartó benső izzás kihuny.

relationship-breakup

Ha valamilyen érzelmi hiányt betöltő kapcsolatunk szakad meg, azt veszteségnek érezzük. A veszteség megélése után az alapvető érzelmi indíttatás továbbra is fennmarad: kapcsolódni kell, mert ez ad biztonságot. Ez érzelmi tapasztalat.

Ha nem történik meg a veszély vagy veszteség feldolgozása, a követező módokon reagálhatunk rá:

  1. Amikor egy érzelmi hiányt töltő kapcsolat lazul, a veszedelem érzete kezd rezegni. Azt érezzük, hogy veszélybe kerül a kapcsolat fenntartása, veszélybe kerül az érzelmi hiányunk töltése. Erre az érzetre a nyílt szembenállás állapotaival (szidalom, forralom, forradalom) reagálunk attól függően, hogy mennyire váratlan, intenzív a veszedelem megjelenése, vagy milyen mértékű hiánytöltést érzünk veszélyeztetve. Ezekben az állapotokban a szembenállás a számunkra fontos megélést veszélyeztető akadály felé, ellen irányul.

2.a)  A lelki megtörés után a behódolás és meghajlás az egyik lehetséges út. Ez a BMR-LÁT rendszerében a depresszív út, vagyis elfogadjuk a nálunk erősebbnek bizonyult tekintély, társadalmi elvárás irányítását. Így tartósan a szolgalom, az alárendeltség állapotába kerülünk. Az érzelmi hiány állapotába beletörődünk, de legalább a fizikai kapcsolatot fenntartjuk.

2.b) A másik lehetséges út, hogy a veszteség következtében fokozott kapcsolat keresőkké válunk. Minden erőnkkel arra fogunk törekedni, hogy a keletkezett érzelmi hiányt ismét pótoljuk. Elhatárolódunk attól, aki az elszakadás fájdalmát okozta, ugyanakkor meg akarjuk mutatni, hogy ránk szükség van. Mindent megteszünk, hogy bizonyítsunk a környezetünknek. Ez a mániás út a buzgalom. Ilyenkor az alapvető indíttatás a kapcsolat elvesztése miatti érzelmi hiány „érzelemgazdag” kiegyenlítése.

Mind a depresszív utat (szolgalom), mind pedig a mániás utat (buzgalom) a Belső Megélések Rendszerében hiánytöltési-kísérlet sávoknak nevezzük. Ezekben az állapotokban a veszteséget ugyan megéljük, de az irányítás lehetőségének illúziója még megmarad számunkra. A figyelem a kapcsolati „maradvány” megtartására, vagy az új kapcsolódási lehetőség felé irányul.

2.c) A harmadik lehetséges út a befelé fordulás. A befelé fordulás sávjaihoz tartozó lelkiállapotokban (bántalom, fájdalom, szánalom) a veszteség megélés mélysége attól függ, hogy milyen érzelmi hiány (szükséglet, igény) töltésének lehetősége maradt a „falon túl”. Ezekben az állapotokban nem csak az adott kapcsolat, de az irányítás lehetőségének illúziója is elvész. Érdekes dolog, hogy azt hinnénk, ezekben az érzelmi állapotokban megszűnik az ember számára a kapcsolat. De nem így van! Ugyanis van egy nagyon fontos nyeresége: a FIGYELEM. A befelé forduló állapotokban lévő emberek környezetében jellemzően van legalább egy-két olyan ember, aki szívesen meghallgatja őket, akár önként segít is nekik, és ezzel máris biztosított az érzelmi hiány töltésére alkalmas újabb kapcsolat megteremtése.

2.d)Talán a leghihetetlenebb és legmegrázóbb – érzelmi hiánytöltést biztosító kapcsolat megszakadására adott – reakciók, az ártalom sávba tartozó érzelmi állapotok (rágalom, önkényuralom, borzalom, rémuralom). Ezek az állapotok jelzik számunkra, hogy kezelhetetlen, felfoghatatlan, elviselhetetlen, – személyiségünk egészére vonatkozó – durva elutasítás által éltük meg egy korábbi, szükséglet-kielégítést biztosító kapcsolat veszteségét. Torz az önkép, de az önvédelem még itt sem adja ki kezéből az irányítás lehetőségét. A kapcsolatteremtés kényszeressé válik, az irányítás módja az ártalom (intellektuális, lelki, fizikai) okozása lesz.

Eddig tehát, azokat az érzelmi hiányt töltő kapcsolódási lehetőségeket néztük meg, melyekkel akkor élünk, ha nem történt meg a korábban megélt veszteség feldolgozása, megoldása. Másként létesítünk kapcsolatokat, s így más lelki állapotban élünk akkor, ha a veszteség feldolgozás megtörténik.

A honlapunkon szereplő információk, anyagok változatlan tartalommal és formában, a forrás megjelölése vagy arra történő hivatkozás mellett, szabadon felhasználhatók vagy terjeszthetők.

BMR a facebookon!

Facebook Pagelike Widget

LÁT a facebookon!

Facebook Pagelike Widget