Bejegyzésértesítő

A bejegyzésértesítőre való feliratkozással elismeri, hogy elolvasta és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatót.

Közelgő események

  1. BMR-LÁT hétvégi alaptanfolyam

    október 19. 09:00 - október 20. 18:30
  2. BMR-LÁT haladó, hétvégi tanfolyam

    november 9. 10:00 - november 10. 18:00

Miért jó ha tudjuk, hogy vannak lelki állapotaink?

Ha megfigyeljük ébren töltött perceinket, és óráinkat észrevehetjük, hogy külső vagy belső események hatására érzelmek jönnek – mennek bennünk. Érzelmek, melyek sebes patakként teljesen elsodornak, és mikor leraknak, mint egy hordalékot, sokszor magunk sem értjük honnan indultunk és hová jutottunk. Vagy érzelmek, melyek lomha folyóként biztonságos hajózást kínálva visznek egyik látnivalótól a másikig, amelyben mi csak élvezzük az utazást.

Érzelmeink alakulását meghatározhatja egy külső esemény, például egy telefonhívás. Gondoljunk csak bele, hogyan érezzük magunkat, akkor, ha kedvesünk felhív – ugye megdobban a szívünk egy kicsit és eláraszt minket a vágy, hogy megérintsük őt? De mi történik akkor, ha a telefonhívás arról szól, hogy egy kedves barátunk hirtelen, autóbalesetben meghalt és soha többet nem láthatjuk őt…

Nemcsak egy váratlan telefonhívás varázsolhat el minket percekre vagy dönthet össze világokat bennünk, érzelmeinket felbukkanó emlékeink is mozgatják. Ha eszünkbe jut egy jóízű beszélgetés elmosolyodunk, és úgy érezzük jó élni. Ha viszont az jut eszünkbe, hogy két hónapja nem tudtuk kifizetni a hitelt, talán azt érezzük, mégis egy elátkozott helyen élünk.

Ezeket az érzelmekből, érzetekből és gondolatokból álló történéseket, amikben percekre vagy napokra, sőt, van úgy, hogy évekre “letáborozunk” lelki állapotoknak nevezzük. A lelki állapotok befolyásolják szavainkat, cselekedeteinket, így végső soron a másik emberre tett hatásunkat is. Ha felbosszant a főnököm, félő, hogy dühöm nem rajta, hanem egy számomra kedves emberen vezetem le, mondjuk, kiabálok a feleségemmel. Ha egy szerelmes ébredés után megyek a munkahelyemre, valószínű kevés dolog tud majd kihozni a sodromból.

A velünk érintkezésbe kerülő emberek, családtagjaink, munkatársaink, buszos útitársaink vagy éppen blogíróink belső világában is hasonló folyamatok zajlanak.  Hozzánk hasonlóan hangulatok változnak bennük aszerint, hogy mi jut az eszükbe, mi történik körülöttük, milyen szag -, íz -, vagy zenei élmény érintette meg őket. Ha tudok arról, hogy ezek csak állapotok, amik jönnek – mennek, és akárcsak egy patak viszik hordalékukat, akkor tudni fogom, hogyan viszonyuljak abban a pillanatban hozzá, és el tudom dönteni, mit engedjek be magamba, mit pedig nem.

Ha tudatosítom magamban, hogy az emberi világ ilyen jövő- menő érzelmi megélésekből áll össze, ha megtanulom, hogy melyik érzelmi állapotnak mi az oka, hogyan változtatható meg, akkor könnyedén válok fuldokló emberből vidáman hajózóvá az érzelmi tengeren. A hasonlatnál maradva: ha felismerem a másik ember adott érzelmi állapotát, akkor könnyedén dobhatok neki mentőövet, tudok felé fordulni elfogadással, és tudatosíthatom benne: van választása másképpen érezni.

Amíg tudatlan vagyok érzelmeimre, addig félek, hiszen kiszolgáltatottnak érezhetem magam. Ahogyan tudatosítom magamban őket, megjelenik bennem a megfigyelő, a nyugodt biztonság, és én egyre könnyebben szabadulok meg fájdalmaktól, egyre kevésbé leszek beteg, találok vissza a forrásomhoz, egységélményemhez, belső biztonságomhoz, erőmhöz.

A Belső Megélések Rendszere a magyar nyelv szavainak elemzésével készített egy precíz belső térképet, egy iránytűt, egy részletes leírást arról, hogy hogyan, miért változnak a lelki állapotok bennünk, hogyan kerülünk, és miért tartózkodunk egy állapotban adott ideig. A tanfolyamot mindenkinek ajánljuk, aki szeretné kézbe venni élete irányítását, segítőként jobban meg szeretné érteni páciense állapotait, tudni szeretné, hogyan viszonyuljon hozzá, hogy még jobb eredményt érjenek el közösen.

 

 A honlapunkon szereplő információk, anyagok változatlan tartalommal és formában, a forrás megjelölése vagy arra történő hivatkozás mellett, szabadon felhasználhatók vagy terjeszthetők.

 

BMR a facebookon!

Facebook Pagelike Widget

LÁT a facebookon!

Facebook Pagelike Widget