Bejegyzésértesítő

A bejegyzésértesítőre való feliratkozással elismeri, hogy elolvasta és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatót.

Közelgő események

 1. Lélek és Érzelmek – Beszélgetős KLUB

  június 28. 18:00 - 20:00
 2. BMR-LÁT hétvégi alaptanfolyam

  július 27. 09:00 - július 28. 18:30
 3. BMR-LÁT haladó, hétvégi tanfolyam

  szeptember 21. 10:00 - szeptember 22. 18:00

„ A fiúk nem sírnak ” – Az érzelmek őszinte megnyilvánulásának Belső Tilalma.

 

Az érzelmi megtörés – az Érzelmi és Tudati Gát kialakulása

 

„Nem felejtem el a nyolcéves születésnapomat.

Kinéztem a Lego boltban egy tűzoltóautót magamnak, és anyámmal megbeszéltük, azt fogom kapni a születésnapomra. Nagyon készültem rá, olyannyira, hogy felépítettem neki a tűzoltóállomást, ahová az a gyönyörű szép tűzoltóautó be fog állni. Anyámmal úgy terveztük, vacsora után fogom megkapni az ajándékomat.

Fire Engine 1

Októberi hétköznap volt, már sötétedett. Apám nagyon idegesen tért haza a munkából. Nem szerettem, mikor ilyen volt. Már a vacsora is veszekedéssel indult. Akkor még nem tudtam, hogy apámra volt bízva az autó beszerzése, de elfelejtette. Apám egyik pillanatról a másikra az asztalra csapott, és ordítozni kezdett. Én annyira megijedtem a dühkitöréstől, hogy elkezdtem sírni. Apám ezt ordította nekem:

„Mi a ….szért nem vagy képes végre férfiként viselkedni?! Olyan vagy, mint egy hisztis kislány! Ha még egyszer elbőgöd magad, többet nem állok szóba veled! Hát mit képzelsz magadról?!”

Később, csak napokkal később derült ki, hogy ő már szóbeszédből hallotta, bejelentették a gyár felszámolását, ahol eddig dolgozott.

Akkor nem kaptam meg a tűzoltóautót, most már nem is kellene, mert a tűzoltóságnál dolgozom sofőrként.

Megfogadtam magamnak, hogy soha többé nem fogok sírni, mert a fiúk nem sírnak.  Az érzelmeskedés a lányoknak való.”

 

Mi történik a gyerek belső világában, a lelkében?

 • A gyereket két veszteség éri. Egyrészről a gyermek lelke hetek óta készül arra, hogy megkapja a várva várt ajándékát, a tűzoltóautót. Az idő előrehaladásával a pozitív azonosulás egyre nő. Mikor kiderül, hogy a tűzoltóautót nem fogja megkapni, megéli az első veszteséget.
 • Másrészt az apa felfokozott, feszült érzelmi állapotát a gyerek érzékeli, de nem tudja értelmezni, a szülők pedig nincsenek abban a lelki és tudati állapotban, hogy Értelmet adjanak a sokkszerű érzelmi megélésre. A sokk azért éri elemi erővel, mert az alapvető kapcsolata élete egyik meghatározó személyével, a Biztos Bázissal, mint referenciaszeméllyel veszélybe került. Csak akkor válik elfogadhatóvá az apja számára, ha soha többé nem sír, nem engedi meg magának az érzelmek szabad áramlását. A Biztos Bázis megtartásának érdekében, ez érzelmileg meghatározó kérdéssé válik.

A gyermek lehetséges veszteségeinek érzelmi tartalma:

 • Tűzoltóautó és a hozzá kapcsolt érzelmi megélés
 • Apának nem vagyok fontos – elvesztettem apám figyelmét.
 • Elvesztettem apám tiszteletét, mert sírtam.
 • Önkép – „nem vagyok elég jó apámnak”.
 • Megjelenik a Töredelem. A lassú magányos és elszigetelt belső feldolgozási történés állapota a Malom. Ezután megjelenik a belső elköteleződés, a Kötelem, mint tudati elhatárolódási elem:

„Soha többé nem sírok senki (a meghatározó tekintély) előtt!” Az érzelmi megtörést egy tudati elhatárolódás, a helyzet ésszerűsítése követi, egy érzelmi elhatárolódás, ami a férfi egész érzelmi életét végigkövetheti. Megjelenik tudattalanul az általánosítás, a megtörést „csak többen követhették el ezt”. A belső világot az érzelmeink mozgatják. Egy ilyen apai hiedelem átvétellel és belső elhatárolódással épp a legfontosabb világ felfedezésétől és megismerésétől szakítja el magát a férfi: a lelkének megismerésétől. Másokat leginkább önmagunkon keresztül ismerhetjük és érthetjük meg. A tudati elhatárolódás az érzelmektől éppen azt a lehetőséget veszi el a férfitól, ami talán a legfontosabb lenne számára élete lelki társainak párjának és gyermekeinek nyitott szívvel történő megismeréséhez. Az ajtó valamikor, valahol, egy tudattalan érzelmi kitörés miatt véglegesen bezárult.

 

A létrejött Érzelmi és Tudati Gát áll:

Érzelmi Gát (oldala): „Nem szabad sírni!”

Tudati Elhatárolódás a tudati KötElem (ami fellelhető a gondolatok között): „Soha többé nem sírok!”

Önértékelési alap lehet (ami megjelenik a külvilágra mutató leértékelő mondatokban): „Ha sírnék, gyenge lennék, mint egy lány.”

 

Ahhoz, hogy ítélkezés nélkül tudjunk ránézni erre a TörtÉNElem megélésre, érdemes megnéznünk, hogy a történet szereplői miért viselkedtek, viselkedhettek úgy, ahogy azt tették az adott helyzetben. Ehhez segítséget ad a BMR nézőpontja, az érzelmi matekkal:

Az apánál két fenyegető veszteség Anyagtudati nézőpontból is látható:

 • VeszedElem rezeg elemi erővel az apa belső terében, a lelkében, a munkahellyel és a megélhetéssel kapcsolatban. Veszélybe került a jövőkép és ezen keresztül az anyagi javak megszerzése
 • Kiderült, hogy a VeszedElem lelket eluraló berezgése miatt az apa figyelme beszűkült, ezért elfelejtette megvenni a korábban beígért ajándékot.

 

De mi az, ami az apa belső világában, a lelkében csak Érzelmi Többletállapotban  (Lélektudati Állapotban) érthető meg:

 • Veszélybe kerül (VeszedElem) az erős, irányítást és anyagi biztonságot adó apa Önmaga és a külvilág felé fenntartott képe (ÖNképvesztés). Emiatt a belvilág tartalma azonnal megjelenik a külvilágban: ne légy kislány! (Nem lehetek gyenge!)
 • A pozícióvesztés lehetősége miatt veszélybe kerülhet az apa kapcsolata az anyával, ezért Veszedelemként kezd el rezegni az „irányítani képes férfi” szerepének elvesztése.
 • Súlyosan megrendült a külvilágba helyezett BizodAlom. A külvilág bizonytalanná vált.
 • Emberi kapcsolatokat, közös napi élményeket is veszíthet a munkahely megszűnésével.

 

Összegezve, lélektudati nézőpontból 4 különböző veszteség megélési lehetőséget (VeszedElmet) tudunk beazonosítani, ami azonosulás esetén fokozatosan növekedhet az apa belső világában.

Ha ezekre a belső lelki zajlásokra rálátunk, megérthetjük a belső lelki ok-okozati összefüggéseket, mi történik a belső világokban, a lelkekben, így az elengedéssel és a megbocsátással elindulhat az Érzelmi Gát feloldódása.

Tűzoltó apa a gyerekkel

 

A honlapunkon szereplő információk, anyagok változatlan tartalommal és formában, a forrás megjelölése vagy arra történő hivatkozás mellett, szabadon felhasználhatók vagy terjeszthetők.

BMR a facebookon!

Facebook Pagelike Widget

LÁT a facebookon!

Facebook Pagelike Widget