Bejegyzésértesítő

A bejegyzésértesítőre való feliratkozással elismeri, hogy elolvasta és elfogadja az Adatkezelési tájékoztatót.

Közelgő események

  1. Fogyás érzelmi megalapozása – tanfolyam

    május 11. 10:00 - május 12. 18:00
  2. BMR-LÁT hétvégi alaptanfolyam

    június 22. 09:00 - június 23. 18:00
  3. BMR-LÁT haladó, hétvégi tanfolyam

    szeptember 21. 10:00 - szeptember 22. 18:00

Megakadt lemez – a lelki megtörés

Életünk visszatérő eseményei úgy keletkeznek, mint a bakelit lemezen a karcolás. A régi idők zenehallgatói ismerik a jelenséget: feltesszük a lemezt, hallgatjuk, élvezzük a dallamot, majd egyszer csak, valaki figyelmetlensége miatt meglökődik az asztal, félrecsúszik a tű, megkarcolja a lemezt. A barázdák közt keletkezett karc miatt legközelebb már a dallamot már csak recsegve – ropogva játssza a lejátszó, aztán eljön az idő, amikor meg is akad a tű a lemezen, végeláthatatlanul ismételve ugyanazt a dallamfoszlányt.

A dallam, amit játszik a lemez, a szívünkből fakadó öröm, a játék, a könnyedség, egyfajta áramlásélmény, amit átélünk akkor, amikor teljesen egybe tudunk olvadni azzal, amit teszünk, tehát amikor önfeledten, önmagunkat átadva tesszük a dolgunkat. Pont úgy, amikor a gyermek játszik, megfeledkezve minden másról. Az asztalt mindig valaki más löki meg – egy váratlan és fájdalmas, megtorpanásra késztető külső esemény, egy értékelő, lenéző mondat egy számunkra fontos személytől, vagy valami, ami kizökkent az addigi egységből, amit magunkkal és a tevékenységünkkel alkottunk.

„Réka, a középiskolás lány nagyon szerelmes volt. Minden percét, pillanatát kitöltötte, hogy Bálintra gondoljon, aki pár évvel volt nála idősebb, éppen most kezdett el dolgozni. Ahányszor csak tudták, minden idejüket együtt töltötték. A szerelmet természetesen egymás testében is keresték addig, amíg Réka egyszer csak észre nem vette, hogy másállapotba került. Bálint megijedt a felelősségtől, és Réka szülei is nagyon ellenezték a gyerekvállalást, így Réka átesett élete első abortuszán. A környezete vigasztalta: semmi gond, lehet még gyereked, ez csak rutinműtét, hamar túlteszed magad rajta. Réka pedig érezte: valami meghasonlott lelkében. ”

A kizökkentés annyira fájdalmas, hogy mély sebet, vagy másképp: karcolást ejt rajtunk, akkor is, ha azt nem egyértelműsítjük magunkban. Akár tudunk róla, akár nem, minden kisebb – nagyobb fájdalmas esemény nyomot hagy lelkünkben. Egy kis rosszkor érkező epés megjegyzés éppúgy, mint az iskolában elszenvedett igazságtalanság, vagy akár egy ilyen súlyos esemény, mint a fenti példában. Ahogyan a magyar szavak elmondják, az esemény VESZED-elem tapaszként rögzül, lekötve rengeteg FIGY-elem egységet – és ahová a figyelem rögzül, oda elindul a teremtés.  Réka története egy nagyon súlyos, élet elleni erőszak – ami nem oldódik fel egykönnyen, és nem tudja kitörölni, maximum elfeledtetni minden olyan segítő mondat, ami Hied-elem-ként a jó szándékú környezetből származik.

„Réka felnőtt nőként túl sok csalódást elszenvedve valójában rettegett a férfiaktól. Úgy érezte, mindegyik elárulja, kihasználja, megcsalja valahol. Inkább a munkájába menekült, alkalmi kapcsolatokat létesített, és úgy érezte, a férfiaknak őbelőle csak a teste kell. Okos, jó képességű nőként élvezte a beszélgetéseket, a színházlátogatást, a mozit, a koncerteket, de képtelen volt megállapodni. Mindig ugyanolyan típusú férfiakhoz vonzódott – a kicsit veszélyes, szabadelvű, öntörvényű és felelősségvállalásra képtelen férfihoz. A hibát nem magában látta, úgy gondolta minden férfi ilyen, úgymond disznó. Pedig szíve legmélyén érezte: vágyna egy szerető, meleg, boldog kapcsolatra, olyanra, ami mindenki másnál működik, csak nála nem.”

Ha a tű megakad a lemezen, akkor már nem tudjuk életünk zenéjét teljesen lejátszani. Hiába volt dallamunk eredetileg egymás után felcsendülő, harmonikus, ötletgazdag, magával ragadó fantázia, mi azt vesszük észre, hogy mindig ugyanaz a dinamika ismétlődik: jön egy kis piano,  majd felerősödik crescendoval, meghalljuk a patetico-t és itt valami eltörik, jön a  fájdalmas doloroso és  minden elhalkul. Érezzük, hogy nincs rendjén, hogy hiányzik a vége, de nem tudunk mit tenni ismételgetjük a dallamot mindaddig, míg rá nem ébredünk: ez az ismétlés törvényszerű sorrendben mindig bekövetkezik és elmarad a darab végén feloldozás. Ugyanolyan párt vonzunk az életünkbe, ugyanolyan támadást szenvedünk el a munkahelyünkön, ugyanolyan hangos szomszédokat kapunk, ugyanannyira nem becsülik a munkánkat sehol, hiába tesszük ki a lelkünket is.

Arról, hogy hogyan vegyük észre életünk elakadásait, hogyan oldozzuk fel azokat, hogyan kezdjünk egészen más, fájdalom nélküli, boldog életet – a hasonlatnál maradva: hogyan tartsuk karban saját lemezünket, hogy végre azt a dallamot játsszuk, amit eredetileg megírtunk – mindent elmondunk a Belső Megélések Rendszere tanfolyamain. A tanfolyamokon egyik segítő eszközként, a saját fejlesztésű, 15 000 magyar kifejezésből és az – elem-, – alom végződésű szavakból felépített precíz lélektani térkép, a Lelki Állapotok Táblázata ad útmutatót.

 

A honlapunkon szereplő információk, anyagok változatlan tartalommal és formában, a forrás megjelölése vagy arra történő hivatkozás mellett, szabadon felhasználhatók vagy terjeszthetők.

BMR a facebookon!

Facebook Pagelike Widget

LÁT a facebookon!

Facebook Pagelike Widget